In de media

Klik op de link voor de regiobode-online: Dieren over water lopen

De Gelderlander 12 maart 2007:

‘Op het Spetterfeest is God ook speels’
Drie maal per jaar een christelijke kinderpartij in sporthal Theothorne.

DIEREN, Gehaast springt hij van zijn fiets voor de ingang van de Dierense sporthal Theothorne. “Meneer, is het vandaag weer Spetterfeest?” Hij wil snel naar binnen. Toch even wat vraagjes. Hij is elf jaar en heet Mohammed, oh ironie. Het openhartige jochie is vaker naar het Spetterfeest ge­weest. “Hartstikke leuk. Lachen, zingen, spelletjes doen. God? Ach; ik ben moslim. Maakt toch allemaal niks uit. Nee, mijn ouders weten niet dat ik hier ben. Hoeft toch ook niet.” Mohammed heeft gelijk. Ouders hoeven niet alles te weten. Vertegenwoordigers van vrijwel alle kerken in Dieren organiseren sinds 2001 drie à vier keer per jaar een Spetterfeest, een kindermiddag met een christelijke boodschap. Voor kinderen van de basisschool vanaf groep twee. Gemid­deld komen er zo’n 140 tot 150 dreumesen en iets grotere rakkers naar Theothorne en zij lachen zich slap. Zo ook afgelopen zaterdag. Ballonnen, slingers en een lekker gevulde minitribune. Een boel herrie, de kinderen vermaken zich opperbest. Kan ook niet an­ders met zo’n kwieke presentatrice en een professionele band. ‘Groot of klein, bril of niet, iedereen hoort bij God’. En iedereen zegt de woorden na. Een van de hoogtepunten is ongetwijfeld collega-reporter Flits, die de meekijkende ouders en andere aanwezigen een paar scherpe vra­gen stelt. Flits interviewt tussen de bedrijven door nog even een spetter, een jonge vrouw uitgedost als spierballenman. Het jonge spul lacht, heeft plezier. Gitzwarte staartjes zitten naast witte krulletjes, kroeskopjes naast blonde staartjes. Maakt allemaal niet uit want ‘God vindt elk kind een spetter’. Zo luidt de boodschap. Richard Ouwejan kijkt vanaf de balustrade toe. Twee kinderen van hem zitten in het publiek en hij heeft een glimlach om zijn mond. “Het Spetterfeest is een verplicht nummer voor ons geworden”, zegt vader Ouwejan. ” De kinderen genieten en ik vind het leuk hoe de organisatie dit feest steeds weer voor elkaar krijgt. Het speelse staat voorop en daarnaast wordt duidelijk gemaakt wat geloof inhoudt. Ik heb zelf een christelijke achtergrond, dus ik kan mijzelf daar wel in vinden. Bovendien le­ren ze hier ook met kinderen om te gaan die een andere achtergrond hebben. Turks, Marok­kaans, moslim. Heel waardevol.” Nog even speciaal voor Dierense Mohammed: op 12 mei is het laatste Spetterfeest van het seizoen. Het speelse staat voorop en daarnaast wordt duidelijk gemaakt wat geloof inhoudt’.

Streekjournaal 5 november 2006:

‘Ieder kind is een spetter´
Spetterfeest Dieren begint aan zesde seizoen

Zaterdag 11 november is er weer een Spetterfeest voor alle kinderen (spetters) van groep twee tot en met groep acht van de basisschool. De kindermiddag wordt gehouden in sporthal Theothorne van 15.00 tot 17.00 uur.

De organisatie van het Spetterfeest wordt gedragen door diverse kerken en gemeenten uit Dieren en Doesburg. Elma Tameling, werkgroep: “Wij willen kinderen op een leuke manier over het christelijke geloof vertellen. Dat is niet saai, dat is een feest. Daarom zingen we vlotte liedjes, zorgen we dat de zaal er feestelijk uitziet en doen we leuke dingen met elkaar.” Het Spetterfeest in de huidige vorm is vijf jaar jong. Het concept en de samenwerking bestaan echter al wel vijftien jaar.

Feest
Elma Tameling: “De groep begon ooit als vakantie bijbelschool in de herfstvakantie. De naam werd al snel veranderd in bijbelfeest, want ook al werd het in een school gehouden het was geen schoolse opzet..” In de vakantie kwamen kinderen dan drie morgens bij elkaar om te zingen te knutselen en een verhaal te horen. Een clown was vast onderdeel van het programma. Sita Auee, werkgroep: “Dat was altijd maar één keer per jaar. Als je dit vaker in een jaar doet krijg je toch meer binding met de kinderen, want de meeste komen vaker terug.”

Dus werd besloten het feest drie keer per jaar te organiseren. De naam werd veranderd in ‘Spetterfeest’. “Wij geloven dat elk kind een spetter is, bijzonder voor God”, licht Gerlin Pleysier de naam toe.” De medewerkers van het spetterfeest, een groep van ongeveer twintig mensen, blijven zoeken naar aansprekende vormen. Gerlin: “Als deze vorm niet meer aanslaat zoeken we iets wat wel aanslaat.” Dat kost wel de nodige moeite. Liesbeth: “Kinderen hebben steeds meer prikkels nodig. Vroeger had je sneller alle aandacht. Maar we gaan met onze tijd mee en te merken aan het aantal kinderen dat komt, gemiddeld honderd, slagen we daar nog steeds in.”

Spetterband
Bij binnenkomst worden de kinderen verdeeld in groepjes met een eigen leider. In de zaal staat de Spetterband al te spelen: Drumstel, gitaren, fluiten, zangers en kinderen die gebaren bij de liedjes voordoen. Na een welkom en liedjes gaan de groepen kinderen afwisselend knutselen, kijken naar een stukje animatie, meedoen aan een spel en wat eten en drinken. Eens per jaar wordt het Spetterfeest verzorgd door een professionele entertainer variërend van interactief toneelspel tot poppenspel.

Een stuk persoonlijke aandacht voor het kind vinden de medewerkers van het Spetterfeest belangrijk. Daarom is er de ‘grote oren tent’. Hier zit een medewerker die luistert naar kinderen die een verhaal kwijt willen. Aan het eind van de middag worden themapalen neergezet met onderwerpen als verdriet, blijdschap of ziekte. Hier kunnen kinderen naar toe om samen met medewerkers te bidden voor dingen die ze bezig houden. Ouders kunnen vanaf de balustrade alles volgen wat in de zaal gebeurd. Ze krijgen koffie of thee. Elma: “Het aantal ouders dat blijft kijken groeit ook, dus we willen het ook voor hen een beetje gezellig maken.”

 


Comments are closed.